Milan Vašalić

          Milan Vašalić rođen je 13.07.1981. god. u Kikindi. Potiče iz porodice kolonista koja je u Banatsko Veliko Selo i ravni Banat donela i običaje iz rodne Bosanske Krajine. Folklorom počinje da se bavi kao igrač u lokalnom KUD-u, međutim njegovo zanimanje za narodnu tradiciju nije moglo da se zadovolji samo kroz program KUD-a, te on ubrzo počinje samostalno da istražuje narodne običaje, pesme i igre. Bavljenje narodnom tradicijom Milan ostvaruje kroz tri segmenta: kao instrumentalista, koreograf i pevač. S ponosom ističe da je samouki svirač na čak 12 arhaičnih instrumenata, žičanih i duvačkih. Učesnik je brojnih festivala na kojima je svirajući otrgao iz zaborava instrumente kao što su: diple, gajde, različite vrste tambura, ćurlik i mnoge druge. Potvrdu za svoje zalaganje i muzičko umeće dobio je i pobedom u prvom ciklusu takmičarske emisije „Šljivik“, emitovanoj na RTS-u. Titulu čuvara narodne tradicije dobio je u kategoriji sviranja na narodnim instrumentima (diple).

Kao koreograf i instrumentalista na gajdama i diplama osvojio je tri puta za redom prvo mesto u Valjevu na festivalu „Zlatni opanak“ (koreografije „Podgrmečko prelo“, igre i pesme iz okoline Bosanskog Petrovca, selo Kolunić; „Čarojice“- običaj o svetom Nikoli, selo Pejići, Prijedor; Igre i pesme Srba ikavaca iz okoline Sinja, selo Trilj). Jedan je od realizatora projekta „Očuvanje vrličkog kola i dipala“ kao srpske nematerijalne kulturne baštine, koji je zaštićen na listi Nematerijalne kulturne baštine Srbije, po UNESCO-voj konvenciji. Ovaj projekat je kroz svoju ličnu koreografiju sa KUD-om „Krajina“ predstavio na festivalu u Valjevu i tom prilikom koreografija je osvojila prvo mesto u kategoriji tradicionalnog folklornog stvaralaštva. Najmlađi je nosilac Majstorskog pisma za umetničko sviranje gajdi. Ovo izuzetno priznanje uručeno mu je aprila meseca 2014. godine na već pomenutom festivalu „Zlatni opanak“ na kojem se 2008. pojavio kao debitant u takmičarskom smislu.

Specifičnu tehniku sviranja na narodnim instrumentima Milan prenosi mladima. Nesvakidašnji časovi pevanja i sviranja mnogim pevačkim grupama i pojedincima doneli su brojna priznanja. Po obrazovanju vaspitač, pored posla prosvetnog radnika u Predškolskoj ustanovi „Dragoljub Udicki“ u Kikindi, paralelno je radio kao koreograf u nekoliko KUD-ova u Banatskom Velikom Selu, Novim Kozarcima, Ruskom Selu, a stalni je saradnik KUD-a „Krajina“ iz Beograda. Kao predavač seminara „Narodna tradicija“ i „Tradicija u savremenom svetu“ edukovao je mlade polaznike u osnovnim i srednjim školama, radionicama UNESCO kampa u Srbiji, srpskim klubovima i organizacijama u dijaspori.

Aprila meseca 2014. godine učestvovao je na međunarodnom festivalu gajdaša „Magic drones” u San Francisku i osvojio nagradu publike, a avgusta meseca tekuće godine predstavljao je svoju zemlju na osmom „Međunarodnom hrvatskom gajdaškom festivalu“. Od brojnih muzičkih dešavanja izdvaja i učešće na „Etno kampu“ u Zelenkovcu (BIH), gde je kao predavač vodio radionicu o arhaičnim instrumentima i sarađivao sa Vlatkom Stefanovskim. Učesnik je Evrovizije u Beogradu, kao instrumentalista na gajdama tom prilikom sarađivao je sa Goranom Bregovićem i ansamblom „Kolo“. Učesnik je „Sabora gajdaša“ u Svrljigu,“Festivala narodne tradicije“ u Topoli, manifestacije „Brankovo kolo“ u Novom Sadu i brojnim drugim.

Booking: +381 (0)63 731 64 93 ; milandiplar@gmail.com